Jag ska bo med barnen och de ska ha umgänge någon natt då och då hos sin pappa. Därför ska han betala underhållsbidrag, eller vad det kallas.

Men vad ska jag stå för när de är hos honom? Hur är det med till exempel blöjor? Lite extra kläder som mjukisar och strumpor eller andra underkläder? Likaså undrar jag hur det blir med de kläder som idag finns hos pappan. Kläder passar nu men hur blir det när dessa har blivit för små?

Svar:

Lagen ger inget konkret svar på frågan vad boföräldern respektive umgängesföräldern ska stå för vid umgänge. Men man kan få vägledning från reglerna om underhållsbidrag och praxis i frågan.

Utgångspunkten är att en umgängesförälder fullgör sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, samtidigt som föräldern också ska bekosta vissa kostnader i samband med umgänge.

Praxis är att barnet ska ha tillgång till mat, hygienartiklar och ombyte hos umgängesföräldern. Förutom livsmedel kan det vara exempelvis blöjor, tvål, schampo och mensskydd. Plus underkläder och ett ombyte som kan behövas ifall medskickade kläder behöver tvättas. Umgängesföräldern ska också bekosta de aktiviteter som barnet och föräldern gör tillsammans under umgänget.

Boföräldern ska skicka med nödvändig utrustning i övrigt. Det kan vara barnvagn, kärra, cykel, bob, kläder samt fickpengar. De kläder som barnet efterhand växer ur ersätts av boföräldern, och de ombyteskläder som umgängesföräldern ska ha tillhands ersätts av honom/henne.

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons