Jag har en son på 5,5 år. Jag och hans mamma är skilda sedan 4,5 år och vi är på god fot med varandra. Vi har haft växelvis boende varannan vecka och det har funkat hur bra som helst.

Sedan 6 månader har min son börjat tjata om att han bara vill bo hos sin mamma och han får separationsångest varje gång han ska därifrån. Han säger ofta att han vill bo mer hos sin mamma än hos mig.

Bör vi lyssna på detta, eller ska vi låta det gå några år till innan vi lyssnar mer på hans vilja?

Svar:

Som förälder ska man alltid lyssna på sina barn, men det betyder inte att barnet alltid ska få igenom sin vilja .

Föräldrar bör istället hantera, undersöka och utvärdera barnets upplevelse av sin situation, som i det här fallet, när sonen säger att han vill bo mer hos mamma. Det kan finnas många stora och små frågor som inverkar. Man kan till exempel fråga honom om det finns sådant som är jobbigt för honom. Känner han sig otrygg om natten? Upplever han sig åsidosatt ifall föräldern bildat en ny familj med nya gemensamma barn? Saknar han kompisar?

Det är mycket positivt att du och mamman har en bra kontakt med varandra. Tillsammans bör ni, eftersom ni är experter på ert barn, komma fram till hur ni ska förhålla er till hans önskemål och hur ni ska bestämma hans boende och umgänge.

Det kan vara lämpligt, med tanke på sonens starka reaktion, att tillfälligt gå över ett huvudsakligt boende hos mamman med ett visst umgänge hos dig. Exempelvis umgänge varannan vecka från torsdag eftermiddag till måndag morgon.

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons