Skip to main content

Vårdnadshavare och barn i skyddat boende

Skyddat boende bör inte kunna erbjudas utan individuell behovsprövning till den som är under 21 år eller har medföljande barn. Utredningen går inte närmare in på vad som ska gälla för vuxna med medföljande barn.
Publicerad - 04 februari 2025, redigerad - 04 februari 2025

Skyddat boende bör inte kunna erbjudas utan individuell behovsprövning till den som är under 21 år eller har medföljande barn Utredningen går inte närmare in på vad som ska gälla för vuxna med medföljande barn. Tidigare saknades reglering av situationen för barn som beviljas insatsen skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare. Sedan den 1 april 2024 får ett barn enligt 6 kap. 6 d § SoL endast tas emot i ett skyddat boende om barnet placeras där tillsammans med en vårdnadshavare som är myndig och som också beviljas insatsen (prop. 2023/24:31).

Bestämmelsen föreslås föras över till den nya socialtjänstlagen (avsnitt 27.5). När det saknas samtycke från en av två vårdnadshavare kan barnet beviljas insatsen skyddat boende med stöd av lagen (2024:79) om placering av barn i skyddat boende. Den vårdnadshavare som barnet placeras tillsammans med ska då även beviljas insatsen för egen del enligt socialtjänstlagen (prop. 2023/24:31 s. 276). Inför att ett barn beviljas skyddat boende behöver vårdnadshavarnas samtycke utredas. En frivillig insats förutsätter samtycke från båda vårdnadshavarna och, om barnet är över 15 år, även från barnet.

Flera remissinstanser tar upp frågan om hur förslaget om att skyddat boende ska kunna ges utan individuell behovsprövning förhåller sig till förslagen i betänkandet ”Ett fönster av möjligheter – stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende” (SOU 2017:112) och departementspromemorian ”Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende”.

/../

Bris anser dock att det inte får vara på bekostnad av säkerställandet av barns rätt till individuellt anpassade och långsiktiga insatser. Det är viktigt att barns placeringar på skyddade boenden regleras, för att bl.a. säkerställa att de får egna skyddsbedömningar och riskbedömningar och på så sätt minska riskerna för fortsatt våldsutsatthet.

Regeringen delar remissinstansernas uppfattning att det finns skäl för särskilda överväganden när det gäller insatsen skyddat boende för barn. Socialnämnden har i fråga om de barn som placeras i skyddat boende, precis som vid andra placeringar utanför det egna hemmet, ett antal fastslagna skyldigheter att följa vården, som även föreslås föras över till den nya lagen (6 kap. 7 och 8 §§ SoL, avsnitt 27.11).

De skäl som regeringen angett ovan för att placering av barn i familjehem, HVB och stödboende bör undantas från förslaget om insatser utan individuell behovsprövning motiverar på samma sätt att placeringar av barn på skyddat boende bör undantas. Den omständigheten att barnet placeras tillsammans med en vuxen vårdnadshavare föranleder ingen annan bedömning.

För barn bör det därmed alltid krävas ett beslut vid en placering i skyddat boende. Regeringen konstaterar vidare att de skäl som ligger till grund för bedömningen att HVB bör kunna erbjudas utan behovsprövning först från 21 års ålder gör sig gällande även när det gäller skyddat boende. Regeringen anser därför att vård av unga mellan 18 och 20 år i skyddat boende inte bör kunna erbjudas utan individuell behovsprövning.

Ett barn får beviljas insatsen skyddat boende endast om barnet placeras där tillsammans med en vårdnadshavare som är myndig och som också beviljas insatsen (se 6 kap. 6 d § SoL, som i avsnitt 27.5 föreslås föras över till den nya lagen). Även då socialnämnden beslutar om skyddat boende för ett barn enligt 3 kap. 1 § lagen om placering av barn i skyddat boende, på grund av att samtycke från en av vårdnadshavarna saknas, krävs att barnet placeras tillsammans med en myndig vårdnadshavare som också beviljas insatsen genom ett individuellt beslut.

Av det följer att det krävs ett beslut om att bevilja skyddat boende för alla vuxna som har medföljande barn. Skyddat boende bör därmed inte kunna erbjudas utan individuell behovsprövning till vårdnadshavare med medföljande barn. Precis som regeringen konstaterar i propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende (prop. 2023/24:31) uppstår behovet av skydd ofta akut. I ett sådant fall kan socialnämnden i fråga om både vuxna och medföljande barn omedelbart fatta beslut om att bevilja skyddat boende. Om behovet uppstår under jourtid, t.ex. en helg, fattas beslutet av kommunens socialjour. Socialtjänsten kan alltså inleda en utredning, bevilja bistånd till skyddat boende och parallellt fortsätta utredningen om behovet av stöd och skydd (prop. 2023/24:31 s. 81 och 100).

Sammanfattningsvis anser regeringen att insatsen skyddat boende bör kunna erbjudas utan individuell behovsprövning till den som har fyllt 21 år och som inte har några medföljande barn.

Prop. 2024/25:89 s. 346.

Lägg till artikeln i dina kanaler

Senaste artiklarna

20 mars 2025
Om det är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med vården får socialnämnden besluta hur barnets umgänge med vårdnadshavare och med föräldrar som har umgängesrätt reglerad genom dom eller beslut av do…
13 mars 2025
I betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) som lämnades av 2014 års vårdnadsutredning konstaterades att en domstolsprocess kan vara otillräcklig för att möta föräldrars och barns olika behov och de synpun…
11 mars 2025
Svaret på frågan om det finns möjlighet att hemlighålla uppgifter om en referensperson när en socialnämnd handlägger frågor om vårdnad, boende eller umgänge tar sin utgångspunkt i regleringen om att…